Rabarber-aarbeienjam

Bijgerecht voor 2 personen, 30 min

Wat heb je nodig?


Ingrediënten
  • 500 gram rabarber
  • 250 gram aardbeien

Zelf toevoegen
  • 1 sinaasappel
  • ½ vanille stokje
  • 250 gram geleisuiker


Rabarber-aarbeienjam van

Was de rabarberstengels en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd grote aardbeien door de helft of desgewenst in kwarten. Was de sinaasappel, rasp de schil en pers vervolgens het sap uit de sinaasappel. Snijd het vanillestokje in de lengte door en verwijder met een mesje het merg en bewaar dat. Zet een kookpan op het vuur met daarin het sinaasappelsap, de rasp van de sinaasappel, de rabarber, het merg van de vanillesuiker en de geleisuiker. Breng het geheel aan de kook en laat het koken tot de rabarber zacht wordt. Het kan eventueel met een staafmixer fijner worden gemaakt. Laat het dan op een laagvuurtje door pruttelen tot de jam de gewenste dikte heeft. Let op dat de jam nog iets dikker wordt als het afkoelt. Als het op de gewenste dikte is, voeg dan de aardbeien toe en kook deze een aantal minuten mee. Zet in de tussentijd een grote pan met water en soda op het vuur. Kook hierin de jampotten en deksels goed schoon. Worden er nieuwe (weck)potten gebruikt is het ook aan te raden om deze in soda te ontvetten. Als de jam op de juiste dikte is vul dan de schone potten tot net onder de rand met de rabarber-aardbeienjam. Schroef de deksels op de potten en zet de potten op een theedoek op z’n kop. Laat ze zo 10 minuten staan. De potten trekken hierdoor vacuüm en hierdoor is de jam langer houdbaar. Smakelijk eten.


 

Genieten van eigen bodem

Ontvang je nog geen Streekkrat, ben je nog geen lid of wil je de Proefkrat een keer proberen? Maak dan hieronder jouw keuze!


Bestel de Proefkrat Bestel de Streekkrat

Bestel de Proefkrat Bestel de Streekkrat

De beste Hollandse streekproducten van het seizoen bij jou thuisbezorgd!

© Streekmolen BV 2017 · Thuisbezorgd en veilig betalen met iDeal · Algemene voorwaarden · Sitemap