Pruimenketchup (culinair)
Bijgerecht (1/4 liter) voor 2 personen, 90 min
- 250 gram pruimen
Dit gerecht heeft een wat langere bereidingstijd maar is zeker de moeite waard.
Zelf toevoegen:
- 125 gram uien
- 15 gram verse gemberwortel
- 1 teentje knoflook
- 0,5 dl ciderazijn
- ½ theelepel fijn zeezout
- ½ theelepel gemalen mosterdzaad
- ½ theelepel gemalen chilipepers
- ½ theelepel piment
- 2 zwarte peperkorrels
- 30 gram bruine suiker
Was de pruimen en ontpit ze. Schil de ui, knoflook en gember en snijd deze in stukjes. Pureer de pruimen met de ui, knoflook en gember in een keukenmachine of blender. Doe de ciderazijn in een pannetje en zet deze op laag vuur op. Voeg hier de puree van pruimen, ui, knoflook en gember aan toe. Laat het mengsel gedurende 30 minuten zachtjes sudderen. Vergeet niet af en toe te roeren. Roer vervolgens de bruine suiker er door en laat het tot de helft inkoken. Dit duur ongeveer een uurtje. Haal de pan van het vuur en laat de ketchup iets afkoelen. Zorg dat je in de tussentijd een aantal potten of flessen (met deksels) in soda hebt gesteriliseerd. Vul de potten en flessen en sluit ze af. Zet ze gedurende het afkoelen op de dop neer. Op deze manier trek je het vacuüm en is het langer houdbaar. De pruimenketchup is goed te combineren met kip en gevogelte.
