Pastinaakcake (culinair)
Hoofdgerecht voor 4 personen, 70 min
- 350 gram pastinaak
- 5 eieren
Zelf toevoegen:
- 10 pruimen
- 100 gram boter
- 150 gram rietsuiker
- 1 biologische citroen
- 2,5 dl melk
- 1 dl. appelsap
- 400 gram speltmeel
- 3 eetlepels bakpoeder
- 2 eetlepels rum
Snijd een avond voor het maken van de cake, de pruimen in stukken, verwijder de pitten en laat de stukken een nacht in de rum wellen. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pastinaken en snijd ze in stukken. Kook de pastinaak in het appelsap en als ze gaar zijn, pureer ze dan te samen met het vocht. Vet 1 grote of 2 kleinere cakeblikken in met boter en bestuif ze met een beetje meel. Klop de boter, suiker, eierdooiers met de citroenrasp en het sap luchtig. Doe de pastinaakpuree en de gewelde pruimen er bij. Meng het meel, bakpoeder en de specerijen. Klop in een vetvrije mengkom de eiwitten met het zout tot een stijf mengsel. Schep lepel voor lepel het eiwitschuim door het meel en het eierdooiermengsel. Vul het bakblik hiermee tot ongeveer driekwart. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak de cake in 60-70 minuten tot hij gaar is. Smakelijk eten.
