Recepten 18-19 april
Hieronder vindt u bijpassende recepten voor de laatst geleverde krat die door Ans Withagen van 'www.kookgenoot.nl' speciaal voor Streekmolen zijn ontwikkeld. Ans is foodstylist en heeft onder andere het receptenboek 'Wilde Venkel & Rabarber' geschreven, dat gaat over koken uit en werken in de moestuin. Tevens geeft ze kookworkshops vanuit haar keuken in Utrecht en schrijft ze blogs over het dagelijks koken, voor iedereen die iets gezonds, lekkers en vers op tafel wil zetten. Ans is vanaf medio februari 2013 onze vaste receptenschrijver.
Inhoud de krat
18-19 april:
Alleen in de vlees krat: rundergehakt
Alleen in de vega krat: rulgehakt van de Vegetarische Slager
Jonagold appels
portabello
veldsla
witlof
witte kool
rode biet
sjallot
Hoeksche chips
eieren
Schulp vruchtensap
Nicola aardappelen
brood
Zoetzure bietjes
voorgerecht voor 2 personen, 60 min
Van de Streekmolen:
- 300 g bietjes, voorgekookt, in plakjes of in blokjes
- 2 sjalotten, geschild en fijngesnipperd
- 2 appels, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
En verder:
- 1 dl notenolie, of lekkere olijfolie
- 50 ml frambozen- of rodewijnazijn
- 2 flinke eetlepels appelstroop of bruine suiker
- 1 flinke snuf kaneel
- ½ el versgeraspte gember of 1 tl gemberpoeder
Koken van de bietjes: breng een pan met water en zout aan de kook en doe hier de bietjes in. Laat de bietjes in een uur, anderhalf uur gaar pruttelen. De bietjes zijn gaar als je er met een vork gemakkelijk doorheen prikt. Laat afkoelen en snijd dan in blokjes of plakjes. Meng met de sjalotten en de appelblokjes. Maak de dressing met bovenstaande ingrediënten en giet over de bietjes. Laat een tijdje staan en serveer. De zoetzure bietjes zijn ook lekker als voorgerecht met wat geitenkaas of feta!

