Recepten 12-13 december
Hieronder vindt u bijpassende recepten voor de laatst geleverde krat die door Ans Withagen van 'www.kookgenoot.nl' speciaal voor Streekmolen zijn ontwikkeld. Ans is foodstylist en heeft onder andere het receptenboek 'Wilde Venkel & Rabarber' geschreven, dat gaat over koken uit en werken in de moestuin. Tevens geeft ze kookworkshops vanuit haar keuken in Utrecht en schrijft ze blogs over het dagelijks koken, voor iedereen die iets gezonds, lekkers en vers op tafel wil zetten. Ans is vanaf medio februari 2013 onze vaste receptenschrijver.
Inhoud de krat
12-13 december:
- Beefburger van Rijnrund (alleen in de vleeskrat)
- MC2 burger van De Vegetarische Slager (alleen in de vegakrat)
- stoofperen
- boerenkool
- venkel
- trostomaten
- banaansjalotten
- schorseneren
- Streekhoning van de Bijkerij
- Bosbesyoghurt van Henno Hak
- Houthakkerbrood van de Veldkeuken
- Bildstar aardappelen (kruimige aardappel)
Boerenkoolschotel uit de oven/pan
lunchgerecht voor 2 personen, 20 min
Van de Streekmolen:
- 350 g boerenkool, kleingesneden
- 2 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
En verder:
- 200 g oude, kruidnagel- of komijnenkaas
- 200 g kwark
- een flinke scheut appel- of wittewijnazijn
- olijfolie om te bakken
- zout, peper
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de olie in een wokpan en fruit de sjalotten. Voeg de boerenkool toe en laat die even zacht worden. Breng op smaak met zout, peper en azijn. Rasp de kaas en roer die door de kwark. Doe in een ovenschaal afwisselend een laag boerenkool en een laag kwark-kaasmengsel. Eindig met het kaasmengsel (doe eventueel nog wat extra geraspte kaas over de laatste laag). Zet zo’n 30 minuten in de oven tot het gerecht goed heet is en de kaas bovenop mooi gegratineerd.(Als dat niet goed lukt, kan je de schaal de laatste minuten even onder de grill zetten.) Het gerecht is ook prima verder in een (wok)pan te maken. Je mengt dan de twee mengsels goed door elkaar en bestrooit het met nog wat extra geraspte kaas. Leg een deksel op de pan en laat het op een middelhoog vuur warm worden en de kaas smelten.


< vorig receptvolgend recept >
Dit recept is speciaal ontwikkeld voor Streekmolen door http://www.kookgenoot.nl/