Recepten 19-20 december

Hieronder vindt u bijpassende recepten voor de laatst geleverde krat die door Ans Withagen van 'www.kookgenoot.nl' speciaal voor Streekmolen zijn ontwikkeld. Ans is foodstylist en heeft onder andere het receptenboek 'Wilde Venkel & Rabarber' geschreven, dat gaat over koken uit en werken in de moestuin. Tevens geeft ze kookworkshops vanuit haar keuken in Utrecht en schrijft ze blogs over het dagelijks koken, voor iedereen die iets gezonds, lekkers en vers op tafel wil zetten. Ans is vanaf medio februari 2013 onze vaste receptenschrijver.

 

Inhoud de krat
19-20 december:

  • •Kalfsoester van Rijnrund (alleen in de vleeskrat)
  • •braadstukjes van De Vegetarische Slager (alleen in de vegakrat)
  • •Golden delicious appels
  • •witlof
  • •peterselie
  • •prei
  • •winterwortel
  • •rode kool
  • •mini oliebollen van Hartog
  • •vanille yoghurt van Henno Hak
  • •speltbrood van Veldkeuken, Kuiper, Le Salonard of Driessen
  • •Roseval aardappelen (kruimige aardappel)
Download PDFDownload PDF

Gestoofde rode kool (culinair)

bijgerecht voor 2 personen, 30 min

Van de Streekmolen:

  • rode kool
  • 3 zoet-zure appels (geschild van klokhuis ontdaan, in plakjes)

En verder:

  • 1 ui, gesnipperd
  • boter of olijfolie om in te bakken
  • 4 el zoetstof (suiker, honing, stroop)
  • vloeistof: 5 dl water
  • zout en peper
  • azijn
  • En het is nog lekkerder met: ipv 5 dl water, 5 dl rode wijn
  • scheut rode port,1 sinaasappel, rasp en sap, 1 stokje kaneel, 3 kruidnagels, ½ el gemberpoeder, rozijnen of ander gedroogd fruit

Let op! Voor dit recept heb je meer tijd nodig. Het is niet veel werk, maar de rode kool moet wel een paar uur stoven. Het allerlekkerst is het om het een dag van te voren te maken. Snijd de kool in vieren. Met een groot, scherp(!) mes snijd je er dan dunne repen vanaf. Laat de dikke nerf in het midden weg. Je kunt de kool ook raspen op een grove rasp, dan krijg je kleinere stukjes die wel wat eerder gaar zijn. Fruit de ui in een grote pan met dikke bodem. Doe de rode kool erbij, leg de appelplakjes er boven op, voeg zoetstof, vocht (water of rode wijn), zout en peper en eventuele smaakmakers toe (behalve de gedroogde vruchten en de azijn). Zet het vuur laag en laat sudderen op een laag vuurtje tot de kool gaar is. Let op of er genoeg vocht in blijft en de kool niet aanbrandt. Giet er anders wat water bij. Voeg tegen het einde de gedroogde vruchten toe en laat door en door warm worden. Proef en breng het gerecht op smaak met wat azijn naar keuze (witte, appel- of balsamicoazijn zijn hier erg lekker bij) en zout en peper. Misschien wil je ook nog wat extra smaakmakers toevoegen.


< vorig receptvolgend recept >

Dit recept is speciaal ontwikkeld voor Streekmolen door http://www.kookgenoot.nl/